Стартъпи, малък и среден бизнес може да кандидатстват с проекти по новите трансгранични програми между България и съседните страни. Това заяви зам.-регионалният министър Ангелина Бонева по време на първото събитие в рамките на европейския проект „Преход на възможностите“.

„Ще дам няколко щрихи по програмите за трансгранично сътрудничество, за да се включим в инициативата с хаштаг #ПреходНаВъзможностите и да покажа добрите примери от региона“, заяви зам.-министър Бонева.

В новата трансгранична програма със Сърбия осигуреният бюджет за проекти е над 75 млн. лв. По думите на Бонева по нея има възможност за интегрирани инвестиции, свързаност и възможности за партньорство.

Старата траснгранична програма със Сърбия бе с фокус върху туризма, свързаността и малките проекти за развитие на общността. По думите на зам.-министър Бонева почти половината от парите за българската страна са спечелени от проекти на Перник и областта.

„Успешните проекти показват, че системата може да работи. Ако индивидуалният успех придобие мащаб, може успешно да бъдат развити градовете и регионите.“, допълва зам.-министър Бонева.