Икономистът Красимир Иванов коментира ситуацията с жилищния балон у нас.

„В момента е крайно късно за покупка на жилище. Сега е време за продажба“, споделят от казаното businessnovinite.bg, по време на конференцията на InvestPRO.         

Жилищният балон започна да нараства още през 2016 г., когато цените на имотите постепенно започнаха да се увеличават. Според г-н Иванов той достигна своя пик през първото тримесечие от 2022 г., а сега вече е моментът на спад. Спрямо неговите изследвания се очаква цените на имотите да спаднат с около 50%, но това може би няма да се случи веднага, а ще бъде в продължение на няколко години.

Всичко това напомня на ситуацията от финансовата криза между 2000 г. и 2007 г., когато сумата за закупуване на имот достигна своя връх от повишаване на имотната цена с 50% за година. Ситуацията се нормализира едва през 2008 г., когато стойността на имотите започна да намалява.

Снимка: iStock

"Хората живеят в заблуда, че купувайки имот ще направят страхотна инвестиция. Всъщност дългосрочната доходност от един имот е около 1%. Краткосрочната доходност може да бъде по-добра, ако купите евтин имот и го продадете по-скъпо", споделят още от казаното на Красимир Иванов businessnovinite.bg, които са медиен партньор на конференцията на InvestPRO.

Според голяма част от брокерите на българския пазар „балонът“ няма да спадне, а дори обратното. Те очакват цените да се увеличават още, тъй като търсенето продължава.

Дали балонът на жилищния пазар ще продължава да расте или ще започне да намалява зависи от търсенето, което има на пазара. Докато има търсене при наличие на високи цени, те ще продължават да нарастват до момента, в който клиентите на жилища започнат да намаляват.