Дългогодишният експерт Георги К. Първанов коментира за Bulgaria Wants You какви са неговите очаквания за състоянието на пазара на труда до края на тази и през предстоящата година.

Г-н Първанов, какво е състоянието на трудовия пазар в България след края на лятото?

Динамиката е огромна! През последните два месеца лично получавам между 10 и 20 CV-та на ден, което не се е случвало от години. Още по-странното е че 4-5 от тях на ден са на IT специалисти. Има огромен ръст на профилите в Линкдин, отбелязани, че търсят работа, и също много хора, които са намерили работа.

Искам да подчертая, че есенно-зимният сезон все още не е в разгара си и през този период, макар да е края на лятото, би трябвало пазарът на труда да е по-спокоен и с много ниска безработица.

Предвид динамичното състояние на трудовия пазар към момента, какво можем да очакваме през следващите месеци до края на 2023 г.?

Очаквам плавно увеличение на безработицата до 6-7%. Всичко над 6% е знак за внимание. А абсолютната горна граница, която не трябва да пресичаме, е 10%. Постепенно и плавно възможностите във вид на отворени позиции ще намалеят.
Това е трайна тенденция, която стартира през пролетта на тази година.

Кои са сферите, към които трябва да се насочат младите хора, за да бъде изборът им на бъдеща професия съобразен със състоянието на трудовия пазар?

Ако днес съм млад човек и трябваше да избера специалност с перспектива, бих се ориентирал към технологии на храните, инженерство, техника, медицински специалности, селско стопанство, енергетика, психология, нови IT технологии като AI, IoT, machine learning, също така и логистика и транспорт.

Дълъг е списъкът с кариерни възможности, които могат след години да носят удовлетворение, спокойствие и добри доходи, но тези, които изброих са водещите към днешната дата.

След като отворихме темата за бъдещето, нека погледнем и в не толкова далечната 2024 г. Какво се очаква да ни поднесе тя?

Ще продължи трайният ръст на връщане на българи от чужбина и на чужденци от Европейския съюз, които ще дойдат за постоянно да живеят в страната. Основния ръст ще бъде от тези страни, които са най-засегнати от спада на икономиката като Германия, Италия, Великобритания.

Все повече българи ще предпочетат да взимат 2500 лв. бруто и да живеят у дома в Стара Загора или Русе (примерите са относителни), отколкото да получават 2500 евро бруто в Берлин или Амстердам. А това ще бъде страхотно!

Използвам повода да вметна, че догодина с Bulgaria Wants You ще постим няколко големи европейски града и ще съдействаме на българите да се приберат отново в родината и да открият отново своето щастие тук.

Кои ще бъдат предпочитаните сфери на развитие от българите, които вземат решението отново да се приберат в България?

Ще продължи тиха, но много положителна и трайна тенденция младите българи, взели това решение, да преподават в училища, дори и да имат частен бизнес настрани. Също се очаква да търсят работа в държавни и общински фирми. Причините са в относително по-голямата стабилност, и по-малкото възможности в частния сектор, които ще се забележат  следващите няколко месеца пред 2024 г.
Може би ще видим повече свободни IT специалисти, и те ще станат активни на пазара, както и търсещите работа от останалите сфери. Не е тайна, че през последните 10-15 години най-голямото предизвикателство беше да накараш IT да напише и изпрати своето CV.
Освен това ще се засили интересът към гъвкава и временна заетост, или както е популярно у нас - лизинг на персонал. Това не е популярната, особено след пандемията, дистанционна работа и двете понятия не бива да се бъркат.  

В края на разговора ни нека открехнем завесата и за един от ключовите фактори за всеки работещ, а именно – работната заплата. Очакваме ли ново повишение?

Очакваният ръст на минималната работна заплата с 20% от 1 януари ще доведе до нов значителен ръст на средната заплата от 9-10% за 2024 г.

За последните 5 години минималната заплата почти се е удвоила от 510 лв. през 2018 г до 933 лв от догодина.

Този значителен ръст ще създаде напрежение в малкия и средния бизнес, и са възможни единични фалити. Причината е, че цели бизнес сектори, които разчитат на евтина работна ръка, и изискват ръчен труд, който не може да бъде автоматизиран, като текстил и производство на кабели за автомобилната промишленост, ще започне да напуска страната.

Кое е най-голямото ви очакване за предстоящата година, отнесено към състоянието на пазара на труда?

Лично аз се надявам през 2024 г. да започне дълъг период на мир и възстановяване след всички катаклизми, които претъпя света.