Дългогодишният HR експерт Георги Първанов разкрива кои са професиите на бъдещето и как поколенията Y и Z променят пазара на труда. Той споделя, на база на опита си, и пред какви предизвикателства са изложени днешните работодатели, както и тенденциите, които очертават дигиталното бъдеще на България.

„Професиите, които вълнуват новото поколение са свързани с онлайн продажби, дигитален маркетинг и ИТ сферата. Медицината и работата с хора също привличат интереса на днешните млади хора, които за тяхно щастие не знаят какво означава безработица в истинския смисъл на тази дума“

HR експертът каза още, че младите хора по-трудно приемат обратна връзка и ги характеризира с високо ниво на дигитална компетентност и бърза адаптивност, като според него това са и едни от главните причини за бързото им приспособяване и за желанието за ново работно място след кратък престой в определена компания. Първанов посочи, че средният престой на работник в компания в България вече е малко над три години и продължава да пада.

Младите хора днес могат да бъдат привлечени към дадено работно място не толкова с финансови стимули, колкото с отношение, възможности за личностно израстване, обучения, работа в хубав екип и способност да променят света и страната си, категоричен е Георги Първанов.

 „Изкуственият интелект не измества хората, а по-скоро допълва тяхната работа. Отпадат рутинни, повтарящи се дейности, но всички останали аспекти на човешките ресурси не виждам как ще бъдат заменени.“

 Адаптивността и желанието за учене през целия живот, както и комуникацията са търсени от работодателите, допълни Първанов и заяви, че младото поколение днес няма категорична и ясна посока за кариерно развитие, но това се дължи на факта, че те не се ограничават в рамките само на едно работно място и една професия.

Той прогнозира връщане към традиционните дейности и чисто човешкия контакт, които ще отбележат своя бум в бъдеще.