Станислава Цалова е метеоролог и водещ на „Прогнозата за времето“ по bTV от старта на телевизията през 2000 г. Завършва едновременно 18 СОУ в София с японски език и II английска гимназия. Дипломира се е от СУ “Св. Климент Охридски“ със специалности “География“ (бакалавър), “Японистика“ (бакалавър) и “Метеорология“ (магистър). Печели няколко специализации в чужбина, сред тях престижната стипендия “Монбукагакушо” на японското правителство в Osaka University. Там се дипломира с изследване на японската система за рециклиране. Специализацията й в University of Tennessee, САЩ, е свързана с телевизионното представяне на прогнозата за времето. Социалната ангажираност и професионализмът на водещата на прогнозата за времето по bTV ѝ носят множество признания и първи награди. Станислава Цалова участва като консултант на прогнозата за времето на Fox Televizija (Сърбия) и е член на международното жури за телевизионна прогноза за времето на Европейското метеорологично общество. Тя е една от избраните да носи Олимпийския огън през 2004 г. Според нея пътят към успеха днес е в образованието и постоянното търсене на възможности за развитие. 

 

Щастлива е да се развива и да расте като професионалист в bTV, където успява да сбъдне и мечтата си да напише детска книга - автор е на комикса за Зеленко, посветен на каузата “Добрият пример”. Владее японски, английски и руски език. Омъжена, с две деца.

Кои са Вашите три златни правила за постигане на успех?

Моят успех се крие в това, че съм щастлива и удовлетворена от работата си. Стремежът ми винаги е бил да върша работата си възможно най-добре и да бъда в полза на зрителите. Започнах работа в bTV когато бях на 20 години и имайки този шанс, не съм спирала да се развивам и обучавам. Моите златни правила са: любопитство, любов към това, което правя, и търпение към моментните трудности.

Ако трябва да определя какви са стъпките за постигане на успех, то:

Стъпка 1 е образованието. Стъпка 2 e да се улови шанса - човек да бъде на точното място в точния момент.

Коя е най-значимата/поучителна грешка, която сте допускали по пътя към успеха?

В работата не се страхувам от грешки, не се притеснявам и да се доверявам на хората, когато са имали идеи за сътрудничество с нас или сигнали. Когато човек работи, пътят идва сам, а грешките го моделират, така че всичките ми грешки са важни. Освен от грешките си се уча и от това което казват другите. Стремя се да си напомням, че телевизията е работа в екип и е важно работата да върви добре без да се насилват нещата. Друга мисъл, която подсъзнателно следвам в работата си, е да мисля за това какво аз мога да направя за телевизията, а не за това, какво може телевизията да направи за мен.

Кой е най-мъдрият съвет, който сте получавали?

Всеки ден се уча и се вслушвам в съвети. Най-мъдрият съветник в живота ми е мама. Тя е тази, която ме накара да кандидатствам за работа като презентатор на времето по bTV. И сега винаги съветвам: "Слушайте майките си". Мама винаги ми е казвала, че щом съм различна, за да успея, трябва да правя нещата два пъти по-добре от останалите. Едва тогава това, че съм различна, ще бъде мой плюс.

Кое свое решение определяте като най-трудно?/Кога взимането на решение Ви е било най-трудно?

Не съм имала трудни избори. Обичам bTV и работата си. Тя ми дава огромни възможности и сбъдва мечтите ми. Като космополитен човек исках да се развивам в сферата на международното сътрудничество и намерих това в метеорологията. Метеоролозите по цял свят са сплотена общност с много задачи и предизвикателства.

Като майка на две деца, на които ежедневно съчинявах десетки истории, често за времето, исках да пиша и детски книги. bTV реализира и тази моя мечта, като станах автор на комикса  „Зеленко и мисия „Дoбрият пример“ на bTV.

Какво ново научихте в работата си тази година?

Работата ми като метеоролог в bTV е толкова интересна, че дори, ако ме попитате какво съм научила днес, има да си говорим много. Изминалата година беше „ковид“ година, която беше сериозно изпитание за всички, включително за метеорологията. Но научих, че щом хората са толкова скептично настроени спрямо ваксините, не може да имаме очаквания те да се обединят в името на кауза като климатичните промени.