Вече 33 г. аудио-визуалният спектакъл разказва историята на България. Само в 20 минути крепостта „Царевец“ във Велико Търново буквално оживява и пренася в различни епохи. Преобразяването на хълма по тъмно е загадка за мнозина.

Истината – върху 500 стълба са монтирани малко над 2000 прожектора. Групирани по жълт, зелен, син и червен цвят. Вплетени са 250 км кабели.

„Които, ако ги наредим, стигат оттук до столицата или до Варна. Един мит е, че за да пуснат програмата „Звук и светлина“ в началото на 90-те години, когато е имало режим на тока, са изключвали всички квартали, за да подсигурят мощност. Това нещо се захранва от 6 трафопоста, всъщност е едно малко село“, обясни Тодор Кънчев, отговорник техническа поддръжка на спектакъла.

Идеята се ражда през 1968 г. Реализирана е 2 десетилетия по-късно от чехи. В началото звукът се е излъчвал от магнетофонна лента, система е работила до 2014 г.

Заради липса на резервни части системата е подменена. Лазерните лъчи все още са два, но спектакълът вече може да бъде пуснат дори от телефон.