На фона на протестите - над 43 хиляди зрелостници се явиха на матура по български език и литература. Тази година за първи път учениците можеха да избират между две теми.

„Споменът – скръб и утеха“. Върху тази тема в елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов разсъждаваха учениците, избрали да пишат интерпретативно съчинение.

Втората възможност беше есе със заглавие „Тежестта на думите“.

В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. В 4 града са хванати зрелостници с мобилни телефони. На матурата се явиха 97% от допуснатите.

Сред протести и блокади - репортерът Леда Виденова извървя пътя до изпитната зала заедно с един от тях - успяха ли навреме да стигнат до изпита?

В 6 часа и 50 минути е срещата на екипа ни със зрелостника Антон пред дома му. Потегля в 7:10 часа. В изпитната зала трябва да е преди 8. „Вълнението нараства със сигурност, разбрахме, че вариант 13 се е паднал и се надявам този вариант 13 да е благосклонен към нас“, каза момчето.

7:30 минути - вече е в училището, в което е разпределен, на 20 минути разстояние с кола.

Антон влиза в изпитната зала с мечтата да продължи в Софийския университет със специалност право. „За да се представим добре и бъдещето да е пред нас, трябва да сме спокойни и да мислим само за знанията си, а не за това как ще стигнем навреме и какво точно ще се случи, ако някой закъснее“, казва Антон.

„Избрах есето, защото има повече свобода да изразиш своето мнение, да заявиш „аз мисля“, докато в съчинението трябва да следваш текста“, казва една от зрелостничките.

За разлика от предишни години, произведенията са 27, а не 97. Изпитът тази година се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценка „Среден 3“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!