Обилният снеговалеж затвори пътища и ограничи движението у нас.

Проходът "Троян-Кърнаре" е затворен за всички превозни средства. Засега останалите проходи в страната са отворени, но ограничени за тежкотоварни автомобили.

В Монтанско републиканската пътна мрежа е чистена с 50 машини. На прохода „Петрохан“ снежната покривка е над половин метър, цяла нощ е имало тежка техника.

Заради снегопочистване движението по магистрала „Хемус“ край София също е ограничено. Временно ограничение има и на пътя Враца - Монтана.

Тежкотоварни автомобили не минават и по редица пътища, сред тях е и Белово - Юндола.

Обиколен маршрут за прохода "Шипка" заради затворен път

Сред затворените пътища е Крън - Шипка. Там има обилен снеговалеж и силен вятър. Така пътят от Южна България към прохода „Шипка“ остава затворен, а самият проход е проходим.

Затворен е и участъкът между Шейново и Шипка в Старозагорско. 

Има обходен маршрут през дунавци и Горно и Долно Сахране. Обикаля се доста, за да се стигне до прохода. Другото преминаване е през Прохода на Републиката. 

Има и информация, че кола се е ударила в мантинела, няма пострадали.

Ограничения за тежкотоварни коли на „Рожен“ и „Превала“ 

Заради снеговалеж, навявания и почистване все още важат ограниченията за движение на тежки коли с ремаркета и полуремаркета през планинските проходи „Рожен“ и „Превала“ и по пътя Девин – Михалково.

Над 60 машини са били на терен през нощта за почистване на републиканската пътна мрежа в Смолянско.

По данни на областна администрация три махали в Баните са без ток, като се работи за отстраняване на аварията.

Обстановката в столицата - започна почистване на квартални улички

В София повече от 120 снегорина са работили през нощта. Обработени са улиците, по които се движи масовият градски транспорт и главните улици за районите. Почистват се спирки и подходи към подлезите, както и малките квартални улички. 

„Няма проблеми в София, изчистен е Околовръстният път. 56 машини почистват общинските пътища. Най-много сняг падна в „Панчарево“, кв. „Витоша“ и парк „Витоша“, каза Николай Кючуков от Столичния инспекторат.

Препоръката е да се слагат вериги, ако отивате да карате ски на Витоша, понеже пътят там се обработва само с пясък.

От Столичната община напомнят на управителите на търговски обекти, офиси и на етажна собственост да почистят прилежащите към сградите им тротоари.

Обявен е оранжев код за снеговалеж и вятър за Източна България.

На места в Хасковско няма ток

В Хасковска област без ток са 25 села. За изминалата нощ е имало 20 сигнала за скъсани жици и паднали дървета.

Всички пътища в Хасковска област са проходими при зимни условия. Към 7 часа сутринта няма затворени участъци и такива, при които да има въведени временни ограничения. Автомагистрала „Марица” е изчистена до асфалт. 

Снежната покривка в областта е между 15 и 30 см. Най-много сняг е паднал в общините Ивайловград и Стамболово – 30 см. В Тополовград и Хасково снегът е около 20 см.

78 машини са работили тази нощ на терен. Паднали дървета и чупени  клони са основният проблем за службите от снощи. 

През нощта временно е бил затворен пътят Хасково – Кърджали  през с. Мост заради паднали дървета. С помощта на пожарната  пътят е разчистен и движението е възстановено.

Паднали дървета има на места и в отсечката между селата Корен и Малък Извор. Пътят не е затворен, но движенето по него е затруднено.