Състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Администратиев съд – София-град да откаже достъп до информация относно субсидията на независимите депутати на журналиста от bTV Виктория Петрова.

Първата инстанция прие, че политическата принадлежност на независимите депутати представлява лични данни и не следва да бъде предоставена.

„Водя тази битка от 2011 г. Тогава независимите народни представители бяха 11”, обясни Петрова преди време. „Получихме документ, че независимите депутати трябва да декларират политическа принадлежност. Субсидията не е някакви си 5 лв, а е 200 000 лв. на година. Тези пари се вливат в касата на дадена партия. Исках да разбера къде отиват”, уточни журналистът.

Любопитното е, че други двама души бяха поискали достъп до същата информация. Делата са разгледани в един и същи ден от различни състави на административния съд. Другите двама жалбоподатели печелят, докато Виктория Петрова губи в процеса и достъпът й до информация е отказан.

Още по-интересно е, че Министерство на финансите не атакува решенията, в които е губеща страна.

„Исканият достъп до обществена информация не засяга лични данни а такива, които по силата на друг нормативен акт, са обществена информация. Именно за това в случая се касае за достъп до обществена информация, даваща възможност на заявителя да си състави мнение за определянето и разпределянето на държавна субсидия, което е свързано с политическия живот в страната”, пише в решението на ВАС.

Магистратите връщат преписката на административния съд и го задължават да предостави исканата обществена информация на Виктория Петрова. Решението е окончателно.

В края на април Софийският административен съд отмени мълчаливия отказ за достъп до информацията за полетите, които е заявявал бившият премиер Бойко Борисов с правителствените самолети и хеликоптери. Темата как се използва „Авиоотряд 28” нашумя покрай изпълнените полети за транспортиране на „Бистришките Тигри” и други футболни отбори, но така и не бе осветена с документи. Още след първия скандал репортерът на bTV Новините Константин Караджов поиска достъп до заявките, които бившият премиер Бойко Борисов е писал за ползване на правителствения "Авиоотряд 28".