Решението на Администратиев съд – София-град да откаже достъп до информация относно субсидията на независимите депутати на журналиста от bTV Виктория Петрова е наградено като правен абсурд. Това обяви ръководителят на Програма „Достъп до информация” Александър Кашъмов. Наградата е "връчена" на 28 септември, когато е Международният ден на правото.


Преди дни съдия Миглена Недева прие, че политическата принадлежност на независимите депутати представлява лични данни и не следва да бъде предоставена. Решението на съда е по жалба на репортерката от bTV Виктория Петрова срещу отказ на министъра на финансите да предостави информация за субсидиите на независимите депутати.

„Водя тази битка от 2011 г. Тогава независимите народни представители бяха 11, сега са 24”, обясни Петрова. „Получихме документ, че независимите депутати трябва да декларират политическа принадлежност. Субсидията не е някакви си 5 лв, а е 200 000 лв. на година. Тези пари се вливат в касата на дадена партия. Исках да разбера къде отиват”, уточни журналистът.

Любопитното е, че други двама души са поискали достъп до същата информация. Делата са разгледани в един и същи ден от различни състави на административния съд. Другите двама жалбоподатели печелят, докато Виктория Петрова губи в процеса и достъпът й до информация е отказан. Още по-интересно е, че Министерство на финансите не атакува решенията, в които е губеща страна.

„Казусът може да отиде до Страсбург”, коментира Александър Кашъмов.