Жителите на Нови Искър се канят да излязат на протест за втори пореден ден. Снощи недоволните блокираха за 4 часа пътя към столичния квартал, а причината е, че не знаят ще плащат ли винетки до София или не.

След включването на камерите на тол системата в контрола за платени такси стана ясно, че държавата и общината още не са уредили спорния въпрос как да не се изисква винетка при пътуване между София и населените места, които са част от общината.

Засега за Северната скоростна тангента, пътя за Банкя и този за Панчарево в София ще е нужна винетка. От думите на представители на системата БГ Тол пред bTV в предаването „Тази сутрин“ вчера стана ясно, че е напълно възможно хората да бъдат глобявани.

В дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет е включен Проект на решение за приемане на списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние,  или тол такса.

Не е ясно обаче дали този документ ще реши и проблема с винетките за леките коли в околностите на столицата и други общини с подобен проблем.

Според действащите нормативни документи около 10 участъка на територията на Столична община са част от платената републиканска пътна мрежа, сред тях е и Северната скоростна тангента.

Вече повече от година общината и Пътната агенция преговарят в търсене на решение.

В разговорите, които сме водили миналата и тази седмица, имаме ясното уверение на Пътната агенция, че до намирането на решение по този казус няма да има санкционирани по тези трасета, каза тази сутрин общинският съветник от ГЕРБ и председател на транспортната комисия Зафир Зарков. Той има информация от АПИ, че глобени шофьори по тези трасета досега няма.

Вижте повече във видеото!