За трети път жители на село Варвара блокират главния път Пазарджик – Велинград. Протестът е срещу кмета на община Септември Марин Рачев.

Напрежението се провокира след решение на Общинския съвет таксата за пренос на минерална вода да поскъпне седемкратно и да стане 3,60 лв., а един от хотелите беше затворен.

Протестираме, защото искаме да се спрат кражбите, да се провери кои фирми вземат пари без обществени поръчки, каза пред bTV един от организаторите. Протестиращите настояват също да се провери дали се краде вода и защо за едни села има пари, а за други няма нищо.

„При тези неясни правила не виждам кой ще иска да инвестира. При тези условия вдругиден може да стане 10 лв. водата”, коментира кметът на Варвара Николай Николов.

Общинският вестник също е включен в битката. Там протестиращите са обвинени, че избрали провокациите пред диалога. По думите на кмета Марин Рачев таксата е приета още миналата година.

„Ако таксата беше причината, защо не стачкуваха октомври, когато се прие, а стачкуват, когато преобразувахме имоти от техните имоти от частна в общинска собственост”, попита Рачев.

„Нашата идея е чрез тези извори, тази минерална вода, да се развие регионът, не да им спираме на тях достъпа. Нека си я ползват, но да ползват, колкото им е необходима, а не всички водни количества да бъда обсебени от 2 – 3 фирми”, подчерта той.

Вижте повече във видеото: