Жители на Поморие обвиниха природозащитници, че строят в защитено езеро, без да имат екооценка на проекта. Сигналът идва като отпор на протестите на еколози срещу застрояването по Черноморието.

Разрешението за изграждане на изкуствен остров от 3 дка за гнездене на птици в Поморийското езеро е издадено от общината през 2009 г. и е съгласувано с екоминистерството. Строителството започва в края на миналата година. Преди дни, повлияни от протестите на еколози срещу бетона по морето, местни жители подават сигнал срещу екостроежа.

„Оказва се, че точно на тях никой не е поискал ОВОС. Разположили са огромна техника, която мачка птици, местообитания и т.н., гнезда и представлява сериозен проблем", обясни Донка Китанова от Съюза на собствениците на земи в Иракли.

Проблемът бил, че насипите от пръст можело да променят качествата на лечебната кал в езерото, да унищожат солодобива и да нарушат екоравновесието в защитената зона, която е част от „Натура 2000”.

„Трябва да отговорят на въпроса на поморийци. Защо те са против строителството в защитени територии, а в същото време те извършват строителство в защитена територия”, попита кметът на Поморие Иван Алексиев.

„Това са световно утвърдени практики, островът не е уникален. Ситни камъчета, чакъл или мидички, такива неща - природни материали се използват, които не увреждат по никакъв начин", уточни пък биологът от фондация „Зелени балкани Галина Мешева.

Островът се покрива с биотекстилни мрежи за по-голяма устойчивост. От „Зелени Балкани" твърдят, че заплахите са други - бракониерство, нерегламентирани сметища и инвестиционни интереси към западния бряг, където земите са частни. Общината, която от няколко месеца е собственик на езерото и иска да го развива като туристическа атракция, е започнала проверка на строежа. Сезирана е и комисията към областния управител.

Така, вместо да разследват сделки със земи в горския фонд, ощетили държавата, експертите изглаждат конфликти на местно ниво.

В края на седмицата комисията ще бъде разпусната, но ще бъде готова да се събере отново при сериозен сигнал за злоупотреби.