Жители на Южното Черноморие протестират с подписка срещу затварянето на единствения банков клон в Ахтопол.

Местни хора изпратиха сигнал до bTV, в който предупреждават, че проблемът ще се задълбочи в активния летен сезон.

Хиляди са хората по морето, които ще трябва да пътуват с километри, за да пуснат едно платежно нареждане в банка, от обикновените граждани до фирмите и бизнесът. Най-затруднени от всички ще бъдат пенсионерите, които трябва да си изтеглят пенсиите. Освен жителите на Ахтопол, затвореният банков клон е обслужвал Варвара, Синеморец и Резово.

Около 530 жители на Ахтопол са се разписали в протестната подписка само за ден.

Банката е затворила без предизвестие и няма дори бележка на вратата. Затварянето се оказва проблем и за местното училище.

От банката не дават обяснение за причината за затварянето на клона, но обещават да запазят банкомата. Затрудненото положение засяга и рибарите.

„Ние имаме една от най-големите флотилии, говорим за над 100-120 лодки, плавателни средства, всяко едно удостоверение минава по банков превод", каза кметът на Ахтопол Станислав Димитров.

Протестната подписка ще бъде внесена в общината и централата на банката. Ще се търси вариант за отварянето на друг банков клон.

Най-тежко ще бъде в разгара на летния сезон, когато населението само на Ахтопол нараства от 800 души на 20 000 души, а парите в единствения банкомат свършват за часове.