Грабеж на картини е извършен в София. Двама от тримата нападатели са задържани. Платната са откраднати от дома на наследник на художничката Анна Хен-Йосифова, която е обучавала дъщерите на цар Фердинанд – княгините Евдокия и Надежда.

Картините са крадени поетапно от дома на наследника на именитата художничка. Измамата започва още през април, когато 80-годишният мъж е излъган, че платната ще бъдат реставрирани и върнати.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Под предлог, че се проучват мазетата, влизат за вода, оглеждат, след това пристъпват към кражба”, разказва Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Първите картини изчезват, но собствениците не подават сигнал в МВР. Месеци по-късно същите хора се връщат в дома на пенсионера. 

В неделя тримата мъже влизат този апартамент под предлог, че са служители на Столичния инспекторат и им трябва достъп до дома. Само минути по-късно собственикът е пребит и вързан в банята, а картините изнесени.

Снимка: btvnovinite.bg

В полицията сигнал подава дъщерята на мъжа.

„Отишла на място, поискала съдействие на ключар, отворили вратата и са го намерили така в това състояние. Бил вързан в банята и така е намерен”, разказват от полицията.

Снимка: btvnovinite.bg

Видеозаписи от близки обекти издават на полицията буса, с който картините са изнесени. Така се стига до тримата нападатели. Един е задържан в дома си, вторият се предава сам вчера, а третият се издирва за грабеж извършен в условията на съучастие.

Снимка: btvnovinite.bg

„От събраните доказателства е видно, че самото деяние е жестоко извършено, с побой”, заяви Радослав Димов, административен ръководител на Софийска районна прокуратура.

Някои от картините са били препродадени на антиквари. Свързахме се с един от хората, купили ценните платна. той обясни, че ги е взел преди месеци и тогава дори е проверил в полицията, дали не се издирват. Сигнал обаче нямало.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!