За 12-и път Жеравна е домакин на Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето". Той бе открит в петък и ще продължи до неделя. 

Хиляди хора дойдоха на Фестивала на народната носия. Изпълнение на гайди посрещна гостите на фестивала. Пазители на старите занаяти и майстори на традиционните български гозби върнаха гостите назад във времето на нашите прапрабаби и дядовци.  

През трите фестивални дни всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия - автентична, сценична или стилизирана. Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави.

Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и други.

Ще се състои традиционният конкурс за автентична носия, народни борби и надиграване на танцьори.

В последния ден организаторите са предвидили свободно влизане на територията на фестивала без входна такса и носии, както и възможност за правене на снимки и видео.

Най-интересният момент от фестивала миналата година бе сватбата на холивудския актьор Бен Крос и неговата дългогодишна приятелка от Русе Деана. Тържеството бе по стара българска традиция - младоженците бяха облечени в народни носии, а цялата церемония протече според българския ритуал.

Повече от 20 000 души посетиха Фестивала на народната носия през 2018 г. И тази година са отворени два входа за фестивалното пространство. Ще има паркинг, като по този начин на гостите няма да се налага да влизат в селото.