Пореден случай на лутане в лабиринта на здравната система. 64-годишна жена с диабет и два инсулта чака 4 дни линейка, за да я закара до болницата.

След два отказа на телефон 112, снощи тя е транспортирана от близките си и е приета в лечебното заведение, за съжаление - вече в тежко състояние.

Миналият четвъртък 64-годишната Тонка Йорданова звъни на сина си Красимир, защото не се чувства добре. Жената е с диабет, прекарала е два инсулта, има високо кръвно, не може да вижда. Още същата вечер синът звъни за линейка.

„Те ми казват: Не можем да ви пратим линейка, закарайте я вие…, по принцип нямам и кола“, обясни синът Красимир Йорданов.

В петък при Тонка идва личният лекар. Изписва й лекарства. След кратко подобрение, състоянието на жената отново се влошава. В понеделник синът й търси помощ за втори път:

„Реших пак да звънна на 112. Те ми казаха: "Ще чакате", ако трябва до сутринта, когато се освободи линейка, ще ви пратим“, разказа Красимир Йорданов.

С кола на приятел  Красимир Транспортира майка си до болницата в Сливен.

„Закарах я, пред спешното имаше три линейки“, допълни Красимир.

Шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен доктор Василиса Симеонова заяви, че започват проверка по случая. До приключването й тя отказа да застане пред камера.

По думите на сина, хаосът продължава и след приемането на жената в болница.

Вече в Спешното приемно отделение на МБАЛ „Иван Селимински“, жената е настанена в изолатор - тя е без PCR-тест.

„Вкараха я вътре, никой не й обръща внимание, докато не се развиках, да се разкрещя. Те я сложиха на един стол, сложиха й системи и казаха - Ще чакате... около 3 часа някъде“, допълни Красимир Йорданов.

От болница „Иван Селимински“ град Сливен отказаха да застанат пред камера, но потвърдиха, че имат такъв хоспитализиран пациент. Според управата на болницата обаче, жената не е чакала, за да бъде приета три часа, а само два.

Майката на Красимир е на кислородно дишане. Според него забавеното лечение вероятно е причина да се стигне до критичното й състояние:

„Ако дойде една линейка нормално, когато съм звъннал в четвъртък, да я прегледат, много по-големи шансове - примерно да й сложат някакви системи, някакви лекарства, да не изпадне в такова състояние“, каза Красимир Йорданов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!