Още един сигнал за забавена медицинска помощ, предизикала трагичен развой - този път във Видин. Близки на починал в болницата пациент обвиняват персонала в небрежност. След сигнал до 112 преди близо седмица, 59-годишен мъж е докаран пред Спешното отделение.

"Качихме го в линейката, тъй като той не беше в състояние да ходи – с двустранна пневмония. Сложиха му кислород, за да може да диша, след това една сестра му постави инжекция", разказа Илия Ицов, син на починалия мъж.

По думите на сина му, мъжът остава в линейката почти 5 часа.

"След това го вкараха в Инфекциозно, в стая с доказано заразени от коронавирус инфекция. Звъняхме му в 22:30 ч. да видим как е, той каза, че нито лекар е дошъл, нито сестра. След това човекът на другия ден почина, от сърдечна недостатъчност. Така пише в акта за смърт", допълни Илия Ицов.

Според ръководството на болницата дългият престой в линейката не е бил причина за фаталния изход.

"Заболяването се е развило много тежко, няколко дни преди това е бил с висока температура, с оплаквания за вирусна инфекция и се е влошил катастрофално. Това, което се вижда като изследвания, не смятам, че би могло да е в резултат от чакане в линейка", заяви д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ-Видин.

Като причина за дългото чакане на пациенти, от болницата посочват критично малкото лекари и сестри. 

И докато персоналът все по-повече оредява и все по-трудно смогва да се грижи за пациентите, синът на починалия обмисля да заведе дело за лекарска небрежност.