53-годишна жена от Пловдив продаде жилището на родителите си, за да заживее с нидерландец в Африка, съобщава "24 часа". 

Апартаментът е продаден за 52 165 евро, но след като получил парите Тиодор Алфонс Еденс е изчезнал. 

"Никога не съм имал 50 000 евро. Като ми даде парите, и превъртях. Иначе не съм искал да й причиня нещо лошо, ако не бяха парите, сега щяхме да сме щастлива двойка", заяви Тиодор Алфонс Еденс, изправен пред Пловдивския районен съд по обвинение в измама. 

Еденс е имал два брака - един в Нидерландия и друг в Африка, преди да се запознае с Росица Ангелова в интернет.  

Първият му брак приключил с тежък развод, а вторият със смъртта на съпругата му, която е загинала в катастрофа. 

Еденс се запознава с Ангелова през май 2020 г., но само месец и половина по-късно тя му дала парите от продажбата на апартамента, за да организира живота им в Африка. Той ги взел и заминал за Румъния, като по пътя захвърлил телефона си. Установил се в северната ни съседка, а измамената Росица подала сигнал в полицията. На името на Тиодор била издадена европейска заповед за арест и на 29 декември 2021 г. той бил задържан на летище в Нидерландия, където се прибирал, защото майка му умирала.

"Не отричам, че взех парите, но никога не съм имал намерение да измамя Росица, няма умисъл", заяви Еденс пред съда. 

След дълги консултации с адвоката си той признава за фактите по случилото се, както са описани от прокуратурата, за да поиска намаляване на присъдата с една трета. През цялото време холандецът отрича да е искал да измами приятелката си.

Прокуратурата поиска три години ефективно след редукцията. Защитата на Тиодор иска той да бъде оправдан. Решението на съда беше 2 години ефективно. Нидерландецът ще трябва да върне парите на жената, но той вече е похарчил по-голямата част от тях. Еденс притежава само една кола в Румъния.

Прокуратурата няма да внася протест, защитата вероятно също няма да обжалва. Тиодор Алфонс Еденс чака присъдата да влезе в сила, за да го преместят в затвора в София, защото в Пловдив никой не знаел английски.