Земетресението в Турция беше усетено и у нас, по цялото Южно Черноморие, най-силно в Бургас. До паника обаче не се стигна. Няма постъпили сигнали за аварии или пострадали сгради. Сигнали са подавани дори от Ямбол и от Сливен.

Най-силно трусът е разлюлял високите етажи на блоковете. Хората, които са били в движение по улиците, дори не са разбрали, че земята се е люляла.

От община Сливен казаха за bTV,че са имали обаждания от граждани по време на земетресението, но паника не е имало.

Към този момент хората спокойно се връщат към нормалния ритъм на живот и ще останат спокойни, ако не се усетят вторични трусове.

В Института по сеизмология получават информация в реално време за трусовете, като имат специална предупредителна система за по-силните – с магнитуд над 3 – 4. Вторични трусове има - около 20 към този момент, като десетина от тях са по-силни.

„Това означава земетресение с умерена сила. Тези, които са на място в Турция, го усещат много силно, особено в Истанбул, защото там има високи сгради. Но у нас усещането не е чак толкова силно. Земетресението се е усетило в най-близките до Турция територии, чак и във Варна дори, в Пловдив на по-високите сгради. Предвиждаме, че ще има афтършоци, това е нормален процес, който следва почти всяко едно по-силно земетресение”, съобщи проф. Димчо Сулаков, ръководител на департамент по сеизмология и сеизмично инженерство.

Не се очаква вторичните трусове да бъдат усетени у нас. А иначе това е най-силно усетеното земетресение у нас от началото на годината.