Огромни щети за земеделските производители в Свищов и региона нанесе вчерашната буря. Земеделските райони вече се възстановяват, но само от видимите поражения. Стихиите са унищожили през последните три дни около 70 000 декара обработваема площ, засегнати са посеви със слънчоглед, царевица и пшеница.

Повечето от тях не могат да бъдат пресяти, защото вече са достигнали етап на зрялост. Загубите са за стотици хиляди левове. Това е един от основните поминъци на хората в община Свищов.

На много места, какъвто е районът на Левски, комисиите все още не могат да тръгнат на оглед. Петдневен е срокът, в който стопаните трябва да подадат заявления в поземлената служба. Някои вече са го направили, но не се надяват на скорошно подпомагане. 

Димитър Великов се занимава със земеделие от 30 години. Кооперацията, която оглавява обработва 14000 декара земя. По негови сметки 3700 от тях са напълно унищожени, в останалите пораженията са около 60-70%. Вече е подал заявление за обещаната помощ.

„4 млн са за цялата страна. Сигурно са пострадали 1 млн декари, което става около четири лева, ако така ми е точна прогнозата.”, отбелязва Димитър, който припомня, че и парите ще се дават при 100% унищожени посеви. Той повече вярва на опита от 2017 г.:

„Те намериха причини да не е 100%, а го писаха 95%, за да не получим такава помощ. И другото, което беше смешното, се оказа, че помощта беше 6 лева на декар при 100% унищожени култури.” 

Заради зачестилите бедствия в района застрахователи вдигат премиите.

„Ние застраховаме всичко, но застраховката не ни помага особено. Предпочитаме държавата да направи нещо, за да няма градушки”, заявява Александър Веселинов от град Левски.

„Има малки земеделски производители, които просто имат семеен поминък и нямат възможност да отделят средства за застраховки.”, разказва Любка Александрова, кмет на община Левски.

Районът няма защита против градушки, което предизвиква недоволството на земеделците.

„Няма полигони за градушки в близост до нас. От 2013 г. ме бие градушка. Единственият пропуск е 2015 г.”, подкрепя го колегата му Красимир Петров.

„Трябва да се работи за политики на превенции от бедствията”, призовават земеделците и заключават, че при тях „градушката вече не е аномалия, а ежегоден факт” .

Междувременно обезщетенията от застраховки идват обикновено месеци по- късно. А държавата бави помощта понякога година.