От този понеделник достъпът до сградите на парламента става само със зелен сертификат или отрицателен COVID тест.

Две мобилни лаборатории са осигурени на входовете на сградите.

В първия ден по новите правила председателя на парламента Никола Минчев няма проблем да покаже зеления си сертификат. Надява се на съдействие и от колегите депутати.

„Разчитам на моралната съвест на народните представители. Все пак сме си приели правила за достъп и е редно да ги спазваме, направили сме организация“, коментира Минчев.

Депутатите не могат да бъдат спирани от представители на НСО при отказ да покажат сертификат или откажат да се тестват.

„Няма да стигаме до някакви ексцесии на входа на парламента. Мисля, че ще е доста неприятно към самата институция като неуважение“, казва председателят на Народното събрание.

Днес парламентът не заседава и едни от първите, които влязоха в сградата бяха служители от администрацията. Тези, които нямат зелен сертификат, трябваше да се тестват. От пресцентъра не очакват струпване в сряда, когато е редовното заседание.

„Вие видяхте, че има изнесен пункт лаборатория. Не очаквам да има затруднения в сряда със закъснели народни представители, процедурата е бърза и безболезнена“, казва Теодора Димитрова от пресцентъра на Народното събрание. 

Тестовете на администрацията и медиите се поемат от бюджета на парламента.

На вътрешните входове има и специална система, която разчита съответния документ и се прави сравнение с личната карта на дадения човек.