Зеленият ринг на София ще свърже Борисовата градина при район „Изгрев“ с район „Слатина“ чрез пешеходна и веловръзка, като дължината на велоалеите ще е над 3 км. 

„Целта на цялостния проект е да изградим алтернатива за придвижване на софиянци с велосипеди за подобряване на качеството на въздуха“, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общо 10 хил. кв/м е площта на велоалеята с обща дължина малко над 3 км. Зелените площи за обществено ползване ще бъдат над 30 хил. кв/м, уточни Фандъкова. Зеленият ринг ще свърже двата района по трасетата на бившите жп линии през Борисовата градина, кв. „Хладилника“, и „Южен парк“.

Кметът припомни, че главният архитект на столицата Здравко Здравков е получил задачата да предложи решение, така че да може да се използва цялото трасе на бившата жп линия, да се изгради велоалея по протежение на цялото трасе, както и пешеходни зони.

Първият участък е цял линеен парк.

Снимка: БГНЕС

По думите на кмета съсобственик на тези терени е Министерството на транспорта, от което Столичната община иска да получи трасето от „Слатина“ до гара „Пионер“.

„Условието да получим в собственост 60 дка от това трасе беше да имаме Подробен устройствен план, който да бъде приет. Главният архитект Здравков и неговият екип подготвиха проект на ПУП за трасе с малко над 3 км дължина с площ от малко над 60 дка. Около 3 дка остават за собственика, който ще има грижата да ги стопанисва на базата на приетото решение“, разясни столичният кмет.

Снимка: btvnovinite.bg

Общината подготвя обществена поръчка за изработване на идеен проект, който след влизане в сила на ПУП да стане обект на процедура по възлагане на строителство. Това ще даде възможност за изграждане на алейно осветление, „джобове“ за сядане, превръщане на зоната в градско пространство, което да е любимо на хората, каза главният архитект.

Той информира, че предстоят процедури за обществени консултации и след това проектът за ПУП трябва да влезе в комисиите на СОС.

Има и предложение за т.нар. „зелени улици“ за пешеходците през всеки летен уикенд. При тях няколко участъка от главни булеварди в центъра на столицата ще бъдат затваряни за автомобили през летните уикенди.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!