Първите ловни соколчета за тази година вече се излюпиха в „Спасителен център – Зелени Балкани“, съобщиха от организацията.

„Докато напишем новината, от три станаха четири, но има още близо 30 яйца“, добавят в публикацията си от спасителния център.

Първите соколчета са се излюпили преди дни в инкубаторите на „Зелени Балкани“, под внимателните грижи на екипа на проект „Завръщане на ловния сокол в България“.

Те ще бъдат отгледани до седмия си ден, след което ще бъдат върнати обратно на родителите им.

„Това е честа практика, която екипът ни използва при размножителните програми, благодарение на която шансът за оцеляване на мъниците в първите дни от излюпването им се увеличава значително. Припомняме, че екипът на „Зелени Балкани“ работи вече повече от 12 години за ловния сокол у нас. Благодарение на усилията ни, след десетилетия отсъствие видът се завърна в природата на България“, посочват от организацията.

„Вече трети ден колегите акушират на младите ловни соколчета да се появят на бял свят. Това е колкото симпатична работа, която те изпълва с вълнение и ентусиазъм, толкова и сериозна и страшно отговорна, защото тези ловни соколчета са надеждата за запазване на крехката популация на ловните соколи у нас“, допълват още от „Зелени Балкани“.