Зелена звезда и свеж етикет ще има скоро на пазара с плодове и зеленчуци, както и в хотелите.Зелената звезда е идея на хотелиерите - забелязали западните туристи да се спират пред кривите български краставици, а не пред строените под конец.

За първи път се предлага да се въведе и нова категория продукция - с етикет свежа, докарана максимум от 150 километра и брана сутринта.

В момента свежа продукция можете да намерите само на пазарите. Тя действително е българска, но в малки количества и нетрайна като качество.Свежите продукти на пазарите се докарват всеки ден, а за краставиците, лука и морковите важи правилото - пръскаш, за да запазят блясък.

Големите вериги имат условия за съхранение, но българските производители не могат да отговорят на изискванията им.

Ако наредбата бъде приета, под новите етикети "свежи" ще бъдат подредени късните есенни плодове - ябълките, крушите и дюлите.