Всички деца бежанци от 13-месечна до 15-годишна възраст да бъдат имунизирани с петвалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенца, полиумиелит.

Месец след това предстои и тривалентна ваксина срещу морбили, паротит, рубеола, съобщават от МЗ.

По този начин на лицата ще бъде осигурена защита срещу осем основни заразни болести. До края на седмицата чрез структурите на РЗИ на всички бежански центрове ще бъдат доставени дезинфектанти. Здравното ведомство предвижда допълнителни средства за РЗИ-та, в районите, на които има разкрити бежански центрове – Хасково, Ямбол, Сливен и София.

С цел повишаване информираността експерти на министерство на здравеопазването ще се срещат с местното население в близост до центровете.

Междувременно ситуацията в бежанските центрове остава напрегната.

Въпреки че общежитието в Овча купел е пригодено за около 400 души, в него вече живеят над 1000. Условията са тежки, а работа няма.

Хората тук разказват, че в общежитието има един лекар, но няма лекарства. „Аз нямам нищо. отивам при лекаря и не знам как да му обясня, защото той не говори английски”, казва Хусам Ал Касир

Проблем са и дрехите, защото сирийците не са свикнали със студения климат. Всеки ден сирийци, живеещи отдавна в България, носят тук дрехи, храна и обувки. Един от тях идва в общежитието за четвърти път с багажник, пълен с дрехи. „Страдаме твърде много, на никой тук не му пука за нас”, казва Неузад.

От няколко дни български доброволци събират помощи. Вече са приготвени тонове дрехи и акциите продължават. Има нужда и от още. „Голяма е нуждата от памперси, дамски превръзки, дезинфектанти, отоплителни уреди”, добавя към списъка Мириам Кожа.

До края на седмицата всеки, който иска да дари дрехи, играчки и одеала може да го направи на 1 и 2 октомври от 15 до 20 часа на бул. "Мадрид" 8. В четвъртък и петък пък адресът е ул. „Гурко" 27, като в последния ден акцията ще продължи до 22 часа. Продължава и кампанията на Българския червен кръст.