Днес ще бъдат издадени заповедите, свързани с извънредната епидемична обстановка и нейното продължение. Ще се забрани влизане от Индия и от още няколко държави, за да не се поставят под риск хората у нас.

Това информира здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той призова българските граждани да бъдат разумни и да продължат да спазват мерките, докато се постигне колективен имунитет.

Във връзка с пика на заразата от коронавирус в Индия Венцислав Мутафчийски обясни, че за усложнената ситуация там има няколко причини. Първата е фалшивата увереност.

„Поради ниския брой на заболели и смъртни случаи още в началото на пандемията миналата година се породиха слухове, че може би индийското население е невъзприемчиво към този вирус. Че толкова са смесени генотиповете на хората там, че те са резистентни, което се оказа, че не е вярно и даде една фалшива увереност“, обясни Мутафчийски.

Като втора причина той изтъкна градското изселване поради тежкия локдаун в големите градове.

„Особено собствениците на рикши се връщат в своите населени места, което води до масово разпространение на вируса“, поясни той.

Като следваща причина Мутафчийски посочи това, че локдаунът е уморил индийците.

„Поради сериозен спад на икономиката, въпреки че се увеличаваха случаите, се разхлабиха мерките, което доведе до нови случаи“, поясни Венцислав Мутафчийски.

Четвъртата причина, според него, е дългото затишие.

„След като преживяха първа вълна, отново се появи затишие. Аз правя аналог с нашето лятно затишие. Това доведе до неносене на маски, неспазване на мерки, което доведе до нова тежка вълна“, обясни той.

„Съответно сегашната вълна в Индия се причислява за нов щам – т.нар. индийски вариант. Той все още остава спорен в научната общност, но се оказва, че по-сериозните доказателства са за разпространението на британския вариант, отколкото на индийския. Все още обаче няма достатъчно натрупани данни", обясни още Мутафчийски.

Той отправи апел да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило.