Конкретни мерки за преодоляване на липсата на кадри в здравеопазването обяви ресорният министър проф. д-р Костадин Ангелов пред Комисията за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19.

В отговор на депутатски въпрос той обясни, че проблемът с липсата на медицински сестри е световен, а по инициатива на МЗ правителството е приело специалността „Професионалист по здравни грижи“ да стане приоритетна и предлагащите я вузове да получават по-голямо финансиране, а студентите – двойни стипендии. „Даваме началото на политика, която ще даде първи резултати след 4 г.“, отбеляза Ангелов.

Още по-мащабни са мерките по линия на специализантите. Министърът обясни, че се работи с Националното сдружение на общините за това кметовете в отдалечените и непривлекателни райони да осигуряват общински жилища, а държавата да осигурява допълнителни средства за млади лекари и медицински сестри. Освен това ще има и възможност специализантите да работят в по-малки болници, а колоквиумите им да са на други места или в същите лечебни заведения пред специално сформирани комисии.

Проф. Ангелов обясни, че предстои цялостното обявяване на програмата.

Министърът подчерта, че с привличането на нови кадри се гарантира животът на болницата. Освен това ще има и повече пари за общинските болници – за 2021 г. 75 лечебни заведения ще получат общо 45 млн. лв.

Проф. Ангелов коментира и темата с COVID ваксините. По думите му разходите по имунизационната кампания ще се поделят между централния бюджет, НЗОК и фирмите производители. „МЗ под никаква форма няма да препоръчва конкретна ваксина“, подчерта Ангелов и допълни, че ще иска да бъде отговорено на всички въпроси на обществото.