Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова към разумен дебат на предстоящата среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове, на която ще бъдат обсъдени възможни варианти за тяхното функциониране. 

Здравният министър изтъкна, че вече не говорим за закъснели линейки и загубени човешки животи, за дефицит на легла в болниците, защото проблемите са били решени с добрата организация.

"Днес не може да забравим с лека ръка положените усилия и утре отново да се върнем в изходяща позиция", посочи Ангелов. 

От 4 февруари ще отворят врати училища, спортни зали и културни центрове. По думите му при установено стабилизирано ниво на смъртност още мерки ще бъдат разхлабени.

България на този етап не планира да закупува ваксини от Китай или Русия, защото е страна член на ЕС и е делегирала права на Европейската комисия. Ако ваксините от двете страни бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата, те ще бъдат закупени и от нашата страна.

По думите на Костадин Ангелов ваксините, които очаква да получи страната ни, са абсолютно достатъчни.

"Организацията, която сме създали, дава възможност на ден у нас да бъдат ваксинирани от 50 000 до 100 000 души. За целта, като изпълнители, са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи. Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната", увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!