Протестът на медицинските сестри цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси, тъй като нито един от служителите в МБАЛ-Смолян не е поставил исканията на протестиращите. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Смолян. Той е провел среща и с Мая Илиева, представител на протестиращите в София медицински сестри.

Колегите (от МБАЛ-Смолян) бяха много изненадани от исканията на синдиката, който представлява г-жа Илиева и не припознават техните искания, допълни проф. Ангелов.

"От колегите от областната болница „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян разбрах, че тук няма проблеми с изплащането, както на нощния и извънредния труд, така и на 1000-те лв., полагащи се на служителите на първа линия. Не забелязах да има напрежение сред работещите в лечебното заведение и по отношение нивата на работните заплати“, допълни министърът.

Няма недостиг на лични предпазни средства в лечебните заведения в страната, заяви проф. Ангелов, опровергавайки медийни публикации.

Според него в складовете са осигурени количества лични предпазни средства, които гарантират обезпеченост за следващите 3 месеца.

Организацията в област Смолян и в МБАЛ-Смолян е на изключително добро ниво, посочи здравният министър след среща с ръководството на областната болница и медици от първа линия в борбата с COVID-19.

На територията на лечебното заведение има открито инфекциозно отделение, в което има 13 легла, които могат да бъдат увеличени до 20. В пулмологията има 30 легла, които могат да бъдат увеличени до 60, като всички легла са обезпечени с необходимия персонал.

В областната болница в момента са настанени 24 пациенти с положителна коронавирус инфекция, излекуваните досега са 102-ма, посочи министърът.

Данните за спад на случаите на коронавирус през последните 2 седмици не са достатъчен индикатор, за да кажем, че епидемията намалява, коментира министърът.

В отговор на журналистически въпрос за очакван втори пик през зимния сезон, проф. Ангелов заяви, че системата е готова за епидемията през зимния сезон, а никой не може да отговори дали предстои втори пик.

Готвим се за втори пик, за увеличаване на заболелите през есента, готвим системата в тази посока, с обезпечаването с лични предпазни средства, консумативи, допълни здравният министър.

Системата е готова за есента, категоричен е министър Ангелов.

По отношение недостига на медицински кадри в отдалечените и труднодостъпни места здравният министър Ангелов съобщи:

„Имам ясен план. Неговото изпълнение гарантира започването на работа на млади лекари и сестри в неатрактивни места, като Мадан, като Рудозем, който включва участието на три центъра на финансиране: единият е от лечебното заведение, вторият център е общината, третият център е държавата.

Когато име такъв тип на финансиране, тогава се събира достатъчен сериозен финансов ресурс, който да мотивира младите хора да започнат работа и когато общината се ангажира с осигуряването на жилища, които ако се използват в по-продължителен период, могат да станат техни.“

При посещението си в РЗИ-Смолян министър Ангелов беше информиран от директора д-р Кубатева и екипа ѝ за извършеното епидемиологичното проучване на социалните домове в областта: установените случаи на COVID-19 в дома за стари хора в с. Фатово са изследвани - и персонал, и потребители. Всички резултати са отрицателни.

Очакват се резултатите на потребителите в дневния център за деца с увреждания в Златоград, а утре ще бъде извършено пробонабиране при персонала на дома в с. Ровино.

Относно сключването на договори с общинските болници по клиничната пътека за коронавирус, здравният министър посочи, че е взето решение да се допуска болница да ангажира на граждански консултантски договор специалист по инфекциозни болести, ако липсва инфекционист в лечебното заведение.

Такъв договор ще бъде сключен в болницата в Добрич. С това решение ще се подпомогне дейността на структури в страната, които нямат инфекционист на трудов договор. След подписване на гражданския договор, ще стане възможен и договор по 104-а клинична пътека.

В лечението на COVID инфекцията в световен мащаб имаме изключително голям напредък, особено по отношение на ваксините, посочи проф. Ангелов.

Във връзка със съобщението на ЕС, че се планира закупуването и гарантирането на 900 милиона ваксини, за българските граждани ще бъдат осигурени 2 млн. ваксини, когато бъдат готови и регистрирани на територията на Съюза.