Германия очаква страната да разполага с ваксина срещу COVID-19 през следващите месеци и със сигурност през следващата година, коментира германският министър на здравеопазването Йенс Спан, съобщи телевизия ZDF.

Спан отказа да посочи конкретен времеви прозорец, в който ваксината ще бъде готова. По думите му обаче все още не е ясно колко често ще трябва да се ваксинират хората и колко дълготраен ще бъде имунитетът, който тя предоставя.

„Едно можем да кажем – благодарение на всички, които работим заедно, вероятно ще имаме ваксина по-бързо от всякога в историята на човечеството“, коментира Спан.

Германският министър на научните изследвания Аня Карличек по-рано заяви, че дори и да се разработи успешна ваксина е малко вероятно тя да бъде широкодостъпна поне до средата на следващата година.

Надпреварата за откриване на ефективна ваксина срещу COVID-19 продължава. Първи в света такъв медикамент регистрираха Русия, но водещи учени и медици от цял свят изявиха опасения, че тя може да бъде опасна, тъй като не е преминала през всички клинични етапи на изследване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!