За разпространението на коронавируса в Добрич може да спомага и болницата в града. В следващите дни ще бъде инициирано събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите. Това стана ясно по време на визитата на здравния министър Костадин Ангелов и държавния здравен инспектор Ангел Кунчев.

В многопрофилната болница не разполагат с нито един инфекционист, а пулмолозите са в болничен отпуск.

Новите случаи в Област Добрич за последните 24 часа са 12, а новото огнище е в диализен център.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през август 580. Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в Добрич.

Той отправи критики към болницата в града и работата й със заразените с COVID-19. По думите му болницата може да „подпомага за разпространението на вируса”.

„Тенденцията не е добра, но може да се обърне в рамките на 2-3 седмици”, каза д-р Кунчев.

Към края на годината, когато ще има и сезонен грип, нещата може да станат неуправляеми, смята още държавният здравен инспектор.

След значителен ръст на заразени с COVID-19 в страната в последните три седмици, достигнахме плато от около 1500 случая седмично, като тази тенденция се задържа и това е доста обнадеждаващо, каза още Кунчев, цитиран от БТА.

„Видях в болницата (в Добрич - б.р.) някои неща, които не ми харесаха”, каза пък здравният министър Костадин Ангелов.

Едното е смесването на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж е „чистата” зона, в другия – COVID зоната. Всички пациенти се обслужвали от един и същ персонал, добави Ангелов.

Здравният министър видял и цивилни хора без лични предпазни средства да влизат в болницата.

„Ще инициираме събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите”, заяви Костадин Ангелов.

Здравният министър отново обясни, че разпространението на коронавируса се дължи най-вече заради неспазването на противоепидемичните мерки като носене на маски и ръкавици.