Здравни картони на стотици хора се оказаха в коридора на медицински център в София.

Сигналът е от зрител на bTV в рубриката "Аз, репортерът".

Снимка: bTV

Причината - внезапна смърт на личен лекар, който е отговарял за пациентите и личните им данни.

На кадрите се вижда как хора ровят в папки, за да открият своите здравни досиета. Не е ясен техният точен брой, дали има липсващи документи и защо са оставени в коридора.

„При идване заварих десетки картони изхвърлени в коридора, а личните данни – оставени на самотек. Бях толкова фрапантно ужасен от това, което видях и смятам, че е време да влезем в XXI век и да не забравяме, че имаме права”, каза Георги Георгиев, който е потърпевш пациент.

След сигнал на bTV до институциите от община Сердика са прибрали здравните документи и са ги запечатали в кабинет в медицинския център.

„Тези документи вече са прибрани в манипулационната, затворени са, ключът е при нас. Поискали сме информация от Здравната каса и РЗИ какво трябва да направим с тях. Извикали сме и директора на IX ДКЦ, за да разберем защо се е получило това безхаберие“, обясни Тодор Кръстев, кмет на район "Сердика".

Ще бъде потърсена отговорност и на директора на поликлиниката, казаха от общината.

Не е ясен броят на картоните, дали има липсващи и защо са оставени в коридора. Заместващият лекар ще раздава документите на болните. Директорът на медицинския център е подал молба за напускане.

Управителят на носи пълната отговорност за това тези документи да се съхраняват, както трябва“, добави Кръстев.

Пред bTV директорът отрече да има вина.

“Никаква отговорност нямам. Джипитата са под наем, те са самостоятелни търговски дружества“, каза директорът на МСЦ-9 в София д-р Либер Лалев.

По сигнала е сезирана и Комисията за защита на личните данни.