Пет болници в София са отказали да приемат пациент с двустранна бронхопневмония, сигнализират зрители на bTV.

На 10 септември Симеон не се чувства добре. Прилошава му и решава да си направи PCR тест, който се оказва отрицателен, а след рентгенова снимка става ясно, че има двустранна бронхопневмония.

Само за няколко дни състоянието му се влошава. Заедно със съпругата му започват да търсят лечебно заведение в София, където да бъде настанен. Оправданията на петте болници са, че не могат да го приемат, тъй като нямат белодробно отделение или заповед ограничава приема на пациенти без коронавирус.

Снимка: bTV

„Оказа се, че Симеон е с много силна инфекция. Лекарят искаше да отидем в специализирана и голяма болница, които имат подходяща апаратура. Отидохме в „Софиямед“, където още на регистратурата ни казаха, че няма белодробно отделение. В „Пирогов“ лекарят каза, че в цялата болница има настанени пациенти само с COVID-19, съгласно заповед от 16 юли“, разказа неговата съпруга Боряна Солакова.

Историята се повтаря и в Специализираната белодробна болница, където също твърдят, че приемат само пациенти с коронавирус. По същото време Симеон припада пред болницата, което налага обаждане на Спешна помощ.

„Извикахме Бърза помощ. Жената от там ни каза, че няма свободни линейки и тя ще ни каже къде да го закараме – във ВМА и Александровска болница има места. Докато тръгнем обаче ни се обадиха отново, за да ни кажат, че и там няма места“, допълва още Боряна.

След молби от страна на семейството по телефона и 7-часово лутане Симеон е приет в Окръжна болница „Св. Анна“. В момента мъжът все още е с влошено състояние и със затруднено дишане заради липсата на кислороден апарат.

Съпругата на Симеон е подала сигнал за случая до министъра на здравеопазването и президентството.

bTV отправи запитване до петте болници, отказали да приемат пациента на 13 септември. Отговор беше получен единствено от Александровска болница. От там обясниха, че няма заповед, която да възпрепятства приема на пациенти с други заболявания, освен COVID-19, а направената проверка по случая е посочила, че няма данни на пациент, преминал през тяхната болница с това име на тази дата.