Хаос в болницата в Поморие. Зрители на bTV сигнализират, че се стига до бой на опашка за номерче за преглед при личните лекари.

Само рано сутрин се раздават номерата за преглед в болницата независимо дали лекарите са на работа сутрин или следобед.

Снимка: bTV

Пациенти разказаха, че таксата се плаща предварително за услуга, която още не е получена. Има възможност за връщане на парите, но според хората това не е правилно.

Снимка: bTV

Според лекарите в болницата това е единственият начин да създаде ред сред пациентите.

"Това е само в Поморие. Трябва да станеш сутринта в 6:30 ч., да чакаш отвън. В 7:30 ч. започва да работи регистратурата, за да си вземеш номерче, час. И ако докторът ти е следобед, значи, че сутринта трябва да чакаш, а тук е митинг, да си вземеш за следобед час… И който не може да върви, как да дойде сутринта, да си отидеш и пак да дойдеш?!“, коментира пациентка.

"Идвам за трети път. Два пъти чаках - от 7:30 и в 7:40 ч. ми казаха, че номерата за д-р Димитров са свършили. Как може за 10 минути да свършат 20 номера? Или някой взема по 10 или от предния ден са… Има хора от 5:30 чакат", споделя Юлиана Бонева.

"Те могат и от 4 часа да дойдат да чакат, регистратурата отваря в 7:30 ч. и талоните за лекарите се раздават с часовете за посещение. Така сме решили да е организацията, защото много начини сме отработили, засега този е най-безболезненият", заяви д-р Таня Петкова, управител, АПМП "Здраве 2000".

Според личния лекар д-р Милена Енева хаосът е създаден от самите пациенти.

Снимка: bTV

"От 1. до 20. номер е струпването тук, между тях идват и нови номера, идват и хора без номера. Кой го създава хаоса, ако не пациентите? Ние ли? … По телефона не става, защото всички искат по телефона, никой не идва тук. Хората от селата като дойдат, се сърдят, че поморийци са запазили вече номерата. Кажете по какъв начин, ще го направим!", каза д-р Милена Енева - личен лекар.

Управителят на болницата заяви, че ще се обърне към общинския съвет, за да спре тази практика, но поясни, че е с ограничени правомощия.

"Предложението, което ще направя още днешния ден, е за обединяване на Медицински център 1-Поморие заедно с болничната помощ, която е в Поморие, за да може гражданите да бъдат обслужвани комплексно", заяви Д-р Кирил Хинов - управител, МБАЛ-Поморие.

От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас казаха, че е добра практика, за да не се струпват пациенти, но е нужна оптимизация.

Крайното решение за реда в лечебното заведение трябва да вземе Общинският съвет на Поморие, тъй като болницата е общинска