Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене Законопроект за изменение в Закона за здравето, внесен от Министерския съвет на 8 септември 2023 г. В поправките се предвижда изолацията и карантината при COVID-19 да отпадне.

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков отбеляза обаче, че в законопроекта се предвижда главния държавен здравен инспектор да може със заповед да разпореди задължителна изолация на лица, които са болни или заразоносители, както и задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространение на заболяването.

Законопроектът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Българската асоциация на зъботехниците. На заседанието на здравната комисия нямаше представител на Българския лекарски съюз, който да изрази становище по законопроекта.

Андрей Чорбанов от ПГ на „Има такъв народ“ каза, че ИТН ще подкрепи този текст, но по негово мнение той е безкрайно закъснял, защото от този текст страдат „най-вече училищата“. „Смятам, че актът е закъснял и може би трябваше приоритетно да влезе малко по-рано в програмите, независимо че имаше други неща за решаване и че имаше избори“, заяви той.

Председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов пък подчерта, че всички са „следвали онова, което правеше целият свят“.

Георги Гьоков от ПГ на БСП също отбеляза, че подкрепя законопроекта. Той обаче отправи въпрос към държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дали това закъснение е създало някакви проблеми преди месеци, когато започна връщането на карантината. Доц. Кунчев му отговори, че това не е създало съществени затруднения, но е увеличило процента на скритата заболеваемост.

Законопроектът беше приет единодушно със 17 гласа „за“ на първо гласуване в комисията и предстои да влезе за разглеждане в пленарна зала.