Столичната здравна инспекция е започнала проверка на Кармен Лазарова, организатор на групата до Бразилия, с която е пътувала и болната от рак Теодора Маджарова. Това заяви заместник-здравният министър Бойко Пенков в студиото на bTV.

За случая на Теодора ви разказахме в bTV Новините. Семейството на болната жена успя да събере парите, които бяха нужни за връщането ѝ в България с медицински самолет.

„Резултати от проверката ще има до края на деня”, категоричен е Пенков.

Той добави, че за съжаление понякога конвенционалната медицина има определени граници в лечението на различни заболявания.

„Много хора се доверяват на алтернативни шарлатани, които спекулират с болката и мъката на хората с цел финансово облагодетелстване”, каза още Пенков.

Той поясни, че регистър на организаторите на пътувания за алтернативно лечение в България има, но в чужбина – не.

По думите му Здравното министерство е разговаряло с Външно, за да се създаде нужната организация по прибирането на Теодора. Когато жената достигне до Европа, от тук може да бъде изпратен спешен медицински екип, който да пътува с нея до София.

Реформите в здравеопазването

Според заместник-здравния министър приоритет на правителството е изпълнение на проект за обновяване на автопарка на Спешна помощ с 400 нови линейки.

Относно дълго чаканата здравна карта, Пенков коментира, че няма да бъда закривани легла в страната, а системата по-скоро ще се оптимизира.

„На времето в България имаше около 114 хил. легла, сега са около 50 хил., като активните са около 38 хил. За 2017 г. са използвани близо 24 хил. легла. Ние на национално ниво казваме, че ще коригираме този брой легла”, коментира Пенков.

По думите му за измамите с лежащо болни, министерството много разчита на електронното здравеопазване.

Пенков коментира още, че министерството предвижда раздаване на бонуси за добре свършена работа от медиците, като се надява това да стимулира младите хора да остават в България и да работят в нашата здравна система.

Личните лекари

„Според мен не трябва да има увеличение на таксата на личните лекари”, каза Пенков. Това беше едно от исканията на джипитата, както и отпадането на бумащината, която трябва да разписват.

„Това в момента не може да се случи. По-добре да направим професията атрактивна по друг начин, а не през взимането на пари през джоба на хората”, коментира Пенков.

Относно голямата документация, с която трябва да работят личните лекари, Пенков коментира, че вече е създадена работна група, която да изчисти ненужната документация и така да се олекоти процесът на работа на джипитата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!