Десетки общопрактикуващи лекари се събраха пред НДК на протест заради прекомерната бумащина и ниското възнаграждение за труда им.

Медиците прочетоха декларация с исканията си. Лекарите настояват потребителската такса да стане 1% от минималната работна заплата, а освободените от нея да плащат пълния размер и сумите да им се реинбурсират от съответните институции. Трудът пък трябва да се остойностява съобразно квалификацията и отговорностите, категорични са джипитата.

Снимка: Ладислав Цветков

Те искат още отпадане на 24-часовото им разположение, което изисква сключване на договори с медицински центрове за нощните часове, почивните дни и празниците.

Общопрактикуващите лекари твърдят, че от попълване на документи реално не им остава време да преглеждат хора. Затова и искат намаляване на административните задължения, а също и за отпадане на описите на касови бележки.

Протестиращите иронично поканиха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да излезе от неформалната среща на здравните министри на ЕС в НДК и да дойде за „семейна снимка” и за да му бъдат връчени исканията. Ананиев не слезе при недоволните.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!