Въпросът каква вода пием стана особено актуален, след като беше открито завишено съдържание на уран в питейната вода в Хасково.

Имаше съмнения, че и водата в Първомай е с високо ниво на същия химичен елемент. Прокуратурата разпореди вчера проверка на питейната вода в цялата страна.

Снимка: bTV

Още през октомври миналата година са били открити завишени стойности на уран в питейната вода на Първомай,  установи проверка на bTV. В столичната Лаборатория по радиоекология и изотопни изследвания резултатите са били потвърдени два пъти. Въпрeки това няколко месеца ВиК  операторът в Пловдив не e уведомила здравните власти за проблема.

„Не беше 2 или 3 пъти, не беше много повече ..в такава ситуация пробите се пренасочват към Националният център по радиобиология и те трябва да дадат съответните предписания”, уточни Донка Станева от лабораторията.

Снимка: bTV

От ВиК дружеството обясниха, че са пуснали трети проби, които са излезли едва през януари. До тогава обаче не са били предприети действия за уведомяване на здравните власти и населението.

„Това са проби в няколко от кладенците от общо 13 във водоснабдителната система на Първомай. Нали разбирате, че концентрацията се изследва в питейна мрежа, не само в кладенци. Стойностите са много под допустимите норми”, обяви Антон Гълъбов, главен инженер във ВиК – Пловдив.

При токсично замърсяване на питейната вода здравните власти трябва да бъдат незабавно уведомени.

Снимка: bTV

Оттам информацията стига и до Националният център по радиобиология в София, който е под шапката на здравното министерство.

Орлин Стоянов от Национален център по радиобиология и радиационна защита обяви, че те не са били информирани за урана във водата в Първомай.

По-високите нива на уран в питейната вода могат да причинят проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Но концентрацията им трябва да е в пъти по-висока от засечените, успокояват лекарите.

Експеримент в ефира на bTV с питейната вода в София, проведен от доц. Борисолав Великов от минногеоложкия универистет, показа, че в столицата водата от чешмите е добра.

Вижте повече във видеото: