1320 снегопочистващи машини са обработвали през нощта пътищата от републиканска пътна мрежа, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите.

Обработката на настилките продължава като при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника, съобщават от АПИ.

Поради снегонавявания и почистване временно в момента е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т по автомагистрала „Хемус“ на територията на Софийска област, като шофьорите изчакват на място.

Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход – Троянският.

Тежкотоварните автомобили над 12 т трябва да бъдат задължително с вериги през Прохода на Републиката и по републиканската пътна мрежа на територията на област Разград.

Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по пътя Девин - Михалково.

За снегопочистване временно е спряно движението на МПС над 12 т още по пътя Ботевград – Мездра, по пътя от Търговище до пътен възел „Коритна“, както и по пътя от разклона за Бяла до пътен възел „Коритна“.

За почистване е ограничено преминаването на всички автомобили по пътя Аксаковска панорама – Кичево, на територията на област Варна, както и по пътя Балчик – Албена и пътя Аксаковска панорама – Кичево.

Поради снеговалеж и навявания е спряно преминаването на всички МПС по пътя Шумен – Каолиново в участъка между селата Златна нива и Войвода. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: в посока Шумен – по път III-701, а в обратна посока по път Шумен – с. Златна нива и път III-2007 до Каолиново.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.