Индивидуални цени на застраховките "Гражданска отговорност" ще има от догодина. Това обещаха от комисията за финансов надзор. Цената ще се определя от нарушенията на шофьора на пътя.

За повече нарушения на пътя – полицата ще бъде по-скъпа. За изрядните шофьори – застраховката ще бъде по-евтина.

Данните сочат, че това оказва влияние върху дисциплината на пътя. Все още не са ясни финансовите параметри на полиците. Международен експерт анализира данните.

„За тези, които дълго време нямат нарушения, съответно цената значително намалява, а за тези, които често имат нарушения, повече от едно всяка година, много години наред, цената може да отиде и доста висока в пъти", заяви Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Застрахователите ще имат достъп до информационните масиви на КАТ и на базата на данните ще се определя и размерът на полицата.

"Това няма да бъде субективна преценка на застрахователя. Коефициентът ще се формира на база на официална статистика и той ще бъде един и същ за всички застрахователи", заяви Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

КАТ вече са предоставили данни с най-опасните според тях нарушения на пътя.

"Превишението на скоростта – това задължително трябва да оказва влияние върху формиране на размера на застраховката "Гражданска отговорност", неспазване на пътни знаци, светофари, особено червен сигнал на светофара", каза Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция".

Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи отлаганата вече години наред система няма бъде въведена скоро. Освен това, акцентът по този начин се поставя върху автомобила, а не върху шофьора.

„Много хора карат чужди коли, много хора си сменят колите. В много държави един от водещите критерии това са контролните точки за наличие на нарушение. Това е броят актове и фишове. Дори участие в ПТП не е обективен критерий, защото може да стоиш на светофара и да те ударят отзад, ти отново си участник в ПТП, но нямаш вина”, коментира Владимир Тодоров.

Досега заради липса на „Гражданска отговорност” са дерегистрирани около 800 хиляди автомобила. В движение са близо 3 милиона коли.