Парламентарната комисия по електронно управление и информационни технологии прие на първо четене промени в Закона за защита на потребителите, с които се въвежда по-строг контрол срещу нелоялните търговски практики, включително и при онлайн търговията.

Със законопроекта се увеличава размерът на глобите и имуществените санкции за нарушения, което цели да подобри прозрачността в работата търговците, в това число на електронните магазини, съобщи пред депутатите зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.

Предложенията за промени предвиждат забрана за използването на фалшиви и неверни отзиви на потребители, както и задължително предоставяне на информация на потребителите за лицето, което продава стоките чрез електронния магазин.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов подкрепи законопроекта и отбеляза, че страната ни трябва с възможно най-бързи темпове да въведе в местното законодателство европейските директиви в тази област.

Според председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов новите текстове ще въведат по-голяма яснота за клиентите относно стоките, както и относно търговеца, от когото ги закупуват.

Маргаритов подчерта, че комисията има капацитет да извършва проверки и налага санкции по новите текстове, ако те бъдат окончателно приети от законодателния орган.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!