440 камери започват да ловят нарушителите в София. Досега основно камерите в София се ползваха за наблюдение. Отскоро обаче с тях ще могат да бъдат санкционирани и нарушения като минаване на червено, непоставяне на колан или говорене по телефон, докато шофираме.

Тези нарушения ще бъдат изпращани директно на пътната полиция.

Снимка: bTV

„Електронните очи“ ще наблюдават всяко ключово кръстовище в София. Санкциите ще налага автоматична система. Целта - премахване на човешкия фактор.

Така на практика, ако решим да паркираме автомобила си на пешеходна пътека например.

Снимка: bTV

Дори и да няма полицаи наблизо - още със слизането вече ще сте глобени. Под прицела на камерите ще попаднат и всички други нарушения.

Снимка: bTV

„Оптичният зум е минимум 30 пъти, така че това позволява контрол на абсолютно всичко. Минаването на червен светофар... по-дребни нарушения от типа на неносене на колан и говорене по телефона, естествено със съответната видео обработка също могат да бъдат установени“, обясни Димитър Петров - директор на "Управление и анализ на трафика".

Устройствата могат да разпознаят автомобилите според екостандарта му.

„Ако бъде обособена в центъра ниско емисионна зона, тези камери са монтирани на входовете и изходите на тази централна зона и при преминаването на автомобил, който не отговаря на граничната... да кажем ако е под ЕВРО 4, ако е такъв стандартът, който е забранен  в зоната - автоматично системата го засича и му издава съответното наказание“, каза още Петров.

Снимка: bTV

Очаква се новата система да работи до няколко седмици.

След въвеждането на неприсъствения фиш, това е поредната мярка в борбата с недисциплинираните шофьори в София.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!