Засилено търсене и по-високи цени на наемите в София. Това отчитат от началото на есента брокерите. Кои са най-предпочитаните райони в столицата и каква сума трябва да заделят за тях наемателите?

По-това време на годината най-търсени са апартаментите под наем в Студентски град, „Младост”, „Овча купел”, Центъра и Южните райони в града.

Цените варират. Наемът на двустаен апартамент в зависимост от района е между 585 и 830 лева, показват данните на агенциите за недвижими имоти.

Кети търси да наеме двустаен обзаведен апартамент в столицата. Готова е да плати за него до 800 лева, но казва, че й е трудно да намери нещо подходящо, защото или е на по-висока цена, или е на по-ниска, но не отговаря на нуждите й.

Според брокерите най-търсени са двустайните жилища, именно те обаче са и по-дефицитните на пазара, а пикът в наемането на жилища е сега:

„Очаква се до ноември всеки, който е търсил, да се е настанил, да се успокоил, така че след ноември вече няма да има такова активно търсене и разбира се и предлагане обаче няма да има на пазара”, обясни брокерът Галина Кутулева.

А при сравнително високите цени на наемите много хора си задават въпроса наем или заем. Кредитните консултанти изчисляват, че за двустаен апартамент в един от предпочитаните райони месечният наем е около 760 лева, а за вноска по ипотека се плаща малко по-малко.

Ако решим да купуваме обаче трябва да внимаваме с преценката, предупреждават експертите:

„Защото освен минимум 15% самоучастие , с което трябва да вложим наши средства, разходите по придобиването на имот също са доста високи, обикновено трябва да се около 7-8%, в която имаме брокерска комисионна, нотариалните такси, местния данък”, каза Тихомир Тошев.

Освен това заемът е дългосрочен ангажимент и домакинствата трябва внимателно да преценят ще могат ли в следващите 20 години всеки месец да плащат сумата по вноската, за да запазят имота си.