Засилени проверки на обектите за хранене и търговия по Черноморието правят инспекторите от Агенцията по безопасност на храните – БАБХ.
Заведенията по плажната ивица и всички сезонни обекти, които отварят за летните месеци, са под прицела на инспекторите. За миналия месец са проверени над 500 обекта по цялото Черноморие.
Проверката започна от складирането и съхраняването на храните и суровините. Фризерите са отделни за месо, риба, зеленчуци, малотрайни колбаси. Температурата е от минус 18 до минус 20 градуса. Всеки артикул е придружен със сертификат за произход.
"Документ със срок на годност, търговски документ, който придружава продуктите", обяснява Георги Алексиев - салонен управител в заведение.
Радка Атанасова, инспектор БАБХ-Бургас, уточнява, че се проверява и дали са редовно заверени личните здравни книжки на работещите в кухнята.
За да няма риск от замърсяване на храните, почистването става по график. Почистващите препарати трябва да са според изискванията на Министерство на здравеопазването.
Следи се още за информирането за алергени при храните.