След като жителите на Елин Пелин протестираха срещу настаняването на семейство сирийци в града, и в Белене се обявиха против бежанците.

Проблемът е с едно четиричленно семейство, което напуска Дамаск преди година, след като домът му е разрушен. Минава Турция и Гърция легално. То е единственото от 7000 други, пожелало да се засели в България, където му е обещана сигурност и образование за децата. У нас четиримата попадат в лагера във Враждебна, а Агенцията за бежанците се свързва с отец Паоло Кортези от католическия храм в Белене, който вече е изявил желание да приюти бежанци.

Семейството първо гостува в града за пет дни и му харесва. Посрещнато е по стара българска традиция с хляб и сол от около 300 миряни.

Днес то вече има адресна регистрация там и е настанено в католическия храм. Но се страхува да излезе на улицата.

Снимка: bTV

Срещу тях не е скочило половин Белене, както се твърди, а един човек – г-н Красимир Тодоров, и 20 негови приятели, каза отец Паоло.

Красимир Тодоров е общински съветник. Проблемът със сирийското семейство възниква на общинска сесия, на която е поставен въпросът защо отец Паоло не е попитал дали може то да бъде настанено на територията на общината.

Красимир Тодоров
Снимка: bTV

Самият Тодоров обаче каза, че няма нищо против бежанците, а е против това, че се прави нещо без знанието на кмета, на общинския съвет и без да се пита обществото дали е съгласно. Хората се страхуват, че като се настани едно семейство, след него ще тръгнат още 50, каза той. Отрича да е заплашвал отец Паоло. И добавя, че не е расист или ксенофоб, самият той е женен за жена от турски произход.

Не сме се допитали, защото това не е предвидено в закона. Действали сме според законите. Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им, обясни отецът.

Желанието да приюти семейство бежанци не е негово собствено, а на цялата католическа църква, посочи той.

Българите да бъдат спокойни, това семейство днес си тръгва от Белене, благодарение на г-н Тодоров, добави отец Паоло.

Той вече събира подписка, с която се иска оставката на Тодоров, но и на кмета.

Вижте повече във видеото: