Докато Македония празнува, историци у нас припомнят, че създаването на Охридската архиепископия не би трябвало да е празник нито за българите, нито за българската държава.

След падането на България под византийска власт през 1018 г., Василий Втори - Българоубиец понижава Българската патриаршия и създава Охридската архиепископия като църква на всички българи.

„Може ли да говорим за тържество, свързано със едно такова събитие – унищожаването на нашето царство? И понижаването на нашата църква с грамоти на императора, когото ние наричаме "Българоубиец"? Все едно да имаме тържества по повод на падането на нашето царство и по повод смъртта на Самуил”, смята проф. Илия Илиев.

Според русенския митрополит Наум присъствието на български висши духовници в Охрид би се приело като национално предателство: „Българската православна църква ще е длъжна да приеме, че една нова църковна формация, наричаща се днес "Македонска православна църква-Охридска архиепископия", създадена по политически причини само преди няколко десетилетия, чрез горепоменатото честване ще утвърди своето статукво, присвоявайки си църковната история на българския народ”.

През вековете Охридската архиепископия е присвоявана от гърци и от сърби, припомнят богослови. И празненствата неслучайно са сега.

„Нашите събратя македонци очевидно са решили да използват 1000-годишния юбилей като един повод да се освободят от тази изолация и да поканят своите събратя да отбележат този юбилей”, смята богословът доц. Костадин Нушев.

Според експертите, с честванията македонската държава се е опитала да създаде минало за своята църква. Затова в случая не става дума за история, а само за политика.