Какви са видовете пренатални тестове, какво представляват и защо са важни – това обясни в предаването „Тази събота“ по bTV д-р Жени Панайотова, специалист по фетална морфология в МБАЛ „Надежда“.

Пренаталните тестове са изключително необходими, защото всяко семейство би трябвало да знае какво точно се случва със самата бременност. За съжаление, тя невинаги протича по най-добрия начин. Има неща, които може да диагностицираме още в самото начало, да помогнем, да променим и, за жалост, неща, на които няма как да повлияем, каза тя.

Едно от първите изследвания, които е много важно да се направят, е ранният биохимичен скрининг. То е комбинация от ултразвукови маркери, които се виждат у бебето. Изследват се и два хормона, които се произвеждат от плацентата и се намират в майчината кръв. То дава информация за риска детето да се роди с хромозомни аномалии.

Снимка: bTV

Неинвазивното изследване на фетално ДНК също е кръвно.

Има и диагностични тестове, те са инвазивни, например амниоцентеза, и са 100-процентови, но се правят, ако неинвазивните изследвания са дали резултати, които будят тревога.

С кръвни тестове може да се изследват най-честите хромозомни аномалии – Синдром на Даун, на Едуардс, на Патау. Те са доста точни – над 99,2 – 99,5%. Понякога обаче има както фалшиво положителни (0,1% от случаите), така и фалшиво отрицателни резултати. Ако тестът е положителен, следва инвазивно изследване. Ако и то е положително, родителите решават дали да продължат бременността, или да я прекъснат. Според българското законодателство в случай на медицински показани, това е позволено, каза д-р Панайотова.

По принцип изследванията са препоръчителни при всяка бременна, но хромозомните аномалии и генетичните дефекти са по-често срещани при майки на възраст над 35 години.

Снимка: bTV

Цените на изследванията варират, но са поносими, смята Бегония Трендафилова, която наскоро е станала майка. Има и по-скъпи, но в някои случаи се предлагат гъвкави форми за финансиране, например разсрочено плащане. Според нея държавата трябва да финансира повече от тестовете.

Д-р Панайотова посочи, че е хубаво да се направят всички изследвания, но минимумът са поне три – ранният биохимичен скрининг, феталната морфолофия и късна фетална морфология, както и бременните да бъдат наблюдавани в Женска консултация.

Вижте целия разговор във видеото: