Главният прокурор Иван Гешев призова за диалог между институциите и обяви, че сме в средата на конституционна криза. Според обвинител номер 1 атаките срещу съдебната власт, липсата на взаимодействие между полицията, прокуратурата и съда са довели до разпад на държавността.

Главният прокурор изрази притеснение от факта, че в парламентарно представените групи юристите се броят на пръсти. По думите му това е и причината да изпрати персонални писма до новите 240 народни представители.

„Разтревожен съм, че пред всички ни седи потенциален, а може би настъпва провал в борбата с престъпността. Не е пресилено да се нарече катастрофа. Национална катастрофа в областта на престъпността, може би и на сигурността на страната. Това, което призовавам с тези писма, е най-после да има диалог между институциите. Да се решат спешни, ама казвам спешни, тук и сега законодателни проблеми“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира и хакерската заплаха. По думите му прокуратурата е подложена на атака от граждани на Руската федерация, а от две години от партии, които изповядват евроатлантически ценности.