Защитата на акушерката Емилия Ковачева поиска отвод на прокурора Николай Христов на днешното заседание по делото. Причината – негови медийни изяви след миналото заседание по процеса.

„Това е ново обстоятелство. В миналото съдебно заседание беше заявена лъжа в медиите, че аз като адвокат съм налитал да бия прокурора, което е абсолютна лъжа“, каза адвокатът на Ковачева Владислав Янев.

Емилия Ковачева е обвинена, че по време на свое нощно дежурство през април миналата година е удряла многократно едно от новородените деца в болницата. Това стана ясно, след като бяха показани и записи от охранителните камери в неонатологията.След инцидента по тялото на новородената Никол бяха установени счупвания, синини, както и мозъчен оток.

За самото обвинение адвокатът заяви, че Ковачева не е подсъдима, че е нанесла удари на детето, а за счупване на череп.

Според него, ако това обвинение е обосновано, то би следвало признаците за това счупване на черепа да се появят много часове по-рано, а такова нещо в действителност няма. На въпроса дали иска да каже, че тя може да го е ударила, но не му е счупила черепа, той отвърна: „Абсолютно възможно".

По думите му дори теоретично да се приемат за верни записите от камерите, и ако се докаже, че тя го е удряла, то ударите не са били с такава сила и интензитет, че да причинят счупването на черепа“, посочи той.

Въпросът дали Ковачева признала пред него, че е удряла детето, адвокатът определи като провокационен и непрофесионален.

„Разбира се, че не е признавала това нещо. Аз допускам – като логически мислещ човек. Това няма нищо общо с моята подзащитна“, посочи Янев. А преди това отново припомни тезата си за другата възможна версия, че детето случайно е било изпуснато много часове по-късно.

Родителите на Никол са отчаяни от хода на производството, каза адвокатът им Мария Даскалова по време на процеса.

Думите й дойдоха след като днес за пореден път на заседание по делото защитата на акушерката поиска отвод. „Трудно е да повярвате, но хората наистина са обезсърчени. Те считат, че тук нещо се разиграва, което е извън приетото, което мога и аз да допусна“, каза Даскалова.

След като съдът не даде отвод на прокурора, бяха разпитани свидетели, сред които и д-р Евгения Игова, първият лекар, който от болница „Токуда” отива да вземе детето.

„Неговото състояние беше увредено, имаше анемичен синдром установен още от колегите, нещата се потвърдиха и детето се транспортира към „Токуда” болница за вече диагностично уточняване и предприемане на лечение“, каза тя и пред репортери. След това установяват пораженията, които има детето, състоянието било увредено и установили, че имало травма - каква е била, започнали да доуточняват по-нататък.